Overstappen van macOS naar Linux

Switch

De overstap van macOS naar Linux heeft belangrijke voordelen en dat kan Privacy Switchers voor jou realiseren. Wij verzorgen de switch naar Linux zodat je optimaal kunt genieten van dit krachtige besturingssysteem.   

Windows laptop
Linux op je pc

Dit zijn de voordelen als je overstapt naar Linux

8 PLUSPUNTEN om over te stappen

  • Sterkere beveiliging van je pc
    Je zult merken dat Linux vaak als veiliger wordt beschouwd dan macOS, vanwege de structuur van het besturingssysteem. Het heeft een strengere scheiding van gebruikersrechten, wat de kans op malware en virussen verkleint. Bovendien is Linux minder aantrekkelijk voor hackers door het kleinere marktaandeel, waardoor het minder vaak doelwit is.

  • Het respecteert jouw privacy
    Linux biedt je uitgebreide privacyopties, zoals het ontbreken van ingebouwde tracking en dataverzameling. Dit geeft jou volledige controle over je persoonlijke gegevens. Als je waarde hecht aan privacy en bescherming tegen ongewenste gegevensverzameling, is Linux een uitstekende keuze en biedt het een veiliger alternatief voor privacybewuste gebruikers.

  • Prestaties en efficiëntie
    Linux staat bekend om zijn snelheid en lage systeembelasting vooral op oudere of minder krachtige hardware. In tegenstelling tot macOS, dat meer systeembronnen vereist, is Linux geoptimaliseerd om minder resources te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat jouw computer sneller reageert en betere prestaties levert, zelfs op machines met beperkte middelen.

  • Ontwikkelaarsvriendelijk
    Linux wordt vaak gezien als het ideale besturingssysteem voor softwareontwikkelaars, en het biedt uitstekende ondersteuning voor verschillende programmeertalen, ontwikkeltools en frameworks. De krachtige commandoregel stelt je in staat efficiënt te werken en je projecten te beheren. Bovendien is Linux de standaard voor veel servers en cloudplatforms, wat je een naadloze ervaring biedt.

  • Flexibiliteit en maatwerk
    Linux biedt je ongekende maatwerkopties. Je kunt alles aanpassen, van de desktopomgeving (zoals GNOME, KDE of Xfce) tot de systeemconfiguraties. Dit betekent dat je kunt kiezen uit verschillende distributies (zoals Ubuntu, Fedora of Arch) en je systeem volledig kunt afstemmen op jouw voorkeuren, waardoor je een unieke ervaring krijgt.

  • Je hebt toegang tot gratis software
    In plaats van apps handmatig te downloaden zoals in macOS, biedt Linux krachtige pakketbeheersystemen (zoals apt, yum of pacman). Hiermee kun je software snel installeren, bijwerken of verwijderen met slechts een paar commando’s. Dit maakt het proces veel eenvoudiger, vooral als je regelmatig software moet beheren of je systeem moet bijwerken.

  • Open source en gemeenschapsondersteuning
    Linux is open-source, wat betekent dat je toegang hebt tot de broncode en deze kunt aanpassen of zelfs je eigen versie kunt bouwen. Daarnaast profiteer je van de actieve en behulpzame gemeenschap die ondersteuning biedt, vragen beantwoordt, documentatie levert en regelmatig updates en bugfixes aanbiedt, wat zowel voor beginners als gevorderden waardevol is.

  • Meer keuze in hardware
    Linux biedt je de flexibiliteit om het op vrijwel elke computer te draaien, ongeacht merk of specificaties. Je kunt Linux installeren op oudere apparaten of op maat gemaakte computers, wat een groot voordeel is ten opzichte van macOS, dat alleen op Apple-hardware draait. Hierdoor kun je kiezen voor goedkopere of krachtigere hardware.

Procedure installatie van Linux

Doorloop stap 1 t/m 4 voordat je je laptop of desktop PC naar ons verstuurd. 

Stappenplan

Om je persoonlijke bestanden veilig te stellen maak je een back-up van je bestanden. Het gaat hierbij niet om de systeembestanden van Windows of van de programma’s die zijn geïnstalleerd op je Mac. Wij adviseren om een offline en online back-up te maken. Lees hiervoor de instructies ‘Back-up externe schijf‘ en ‘Online back-up maken‘.

Om je persoonlijke bestanden te back-uppen naar een externe schijf vanuit macOS, volg je deze stappen

1. Sluit je externe harde schijf aan

  • Verbind je externe harde schijf met je Mac via de USB-poort of een andere geschikte aansluiting.
  • De schijf zou automatisch op je bureaublad moeten verschijnen als een nieuw volume (bijvoorbeeld “Externe Schijf” of de naam die je aan de schijf hebt gegeven).

2. Open de map met je persoonlijke bestanden

  • Open Finder door op het Finder-icoon in je Dock te klikken.
  • Navigeer naar de mappen die je wilt back-uppen, zoals Documenten, Afbeeldingen, Films, Muziek, enzovoort. Dit kunnen ook andere mappen zijn die je hebt gemaakt voor persoonlijke bestanden.

3. Selecteer de bestanden die je wilt back-uppen

  • Klik op de mappen of bestanden die je wilt kopiëren naar de externe schijf. Je kunt meerdere items selecteren door de Command (⌘) toets ingedrukt te houden terwijl je klikt op verschillende bestanden of mappen.

4. Kopieer de bestanden naar de externe schijf

  • Zodra je de bestanden hebt geselecteerd, kun je ze op twee manieren naar de externe schijf kopiëren:
    • Sleep de geselecteerde bestanden naar het icoon van de externe schijf in de zijbalk van Finder of op het bureaublad.
    • Of, rechterklik op de geselecteerde bestanden, kies Kopiëren, ga naar de externe schijf, klik met de rechtermuisknop en kies Plakken.

5. Wacht totdat het kopiëren is voltooid

  • Afhankelijk van de grootte van de bestanden kan het even duren voordat het kopiëren is voltooid. Zorg ervoor dat je de schijf niet loskoppelt totdat het proces volledig is afgerond.

6. Verwijder de schijf veilig

  • Zodra het kopiëren is voltooid, kun je de externe schijf veilig loskoppelen.
  • Klik op het uitwerp-icoon naast de externe schijf in Finder of de zijbalk om de schijf veilig te verwijderen.
  • Wacht tot het icoon verdwijnt voordat je de schijf fysiek loskoppelt van je Mac.

Als je veel bestanden hebt die relatief klein zijn of als je een internetverbinding hebt met voldoende snelheid en ruimte, kun je je bestanden ook naar een cloudopslagdienst zoals OneDrive, Google Drive, of Dropbox verplaatsen.

Linux maakt het mogelijk om verbinding te maken met je cloudopslagaccount(s), zodat je je back-upbestanden kunt herstellen. De meest effectieve werkwijze is om al je persoonlijke bestanden en mappen in één hoofdmap te verzamelen en deze naar de cloudopslag te uploaden. Na de installatie van Linux kun je vervolgens deze hoofdmap weer downloaden.

Back-up maken bestanden

Om ervoor te zorgen dat de e-mails in je e-mailaccount(s) na de installatie volledig kunnen worden teruggezet, is het van belang om deze stap niet over te slaan!

Voor elke e-mailaccount die je hebt geïnstalleerd in je mailprogramma, ga je na of het géén POP-account is. Een POP-account download namelijk de e-mail naar je e-mailprogramma. Als de e-mail wordt verwijderd van de server na het downloaden, heb je geen online back-up meer van je e-mails als de Linux installatie is afgerond.

Volg daarom de procedure ‘POP-account naar IMAP‘ als je een of meer POP-accounts hebt.

De mogelijkheid om een POP-account om te zetten naar IMAP hangt meestal af van je e-mailprovider. De stappen hieronder geven een algemeen overzicht van hoe je dit kunt doen in populaire e-mailclients, zoals Thunderbird en Apple Mail.

Procedure:

  1. Voeg een nieuwe IMAP-account toe met dezelfde e-mailinstellingen.
  2. Check of alle e-mails in de POP-account ook in de nieuwe IMAP-account staan.
  3. Is dit niet het geval, verplaats dan de ontbrekende vanuit de POP-account naar de IMAP-account. Let op dat je het synchronisatieproces de tijd geeft om de e-mails aan de IMAP-account toe te voegen.
  4. Verwijder je oude POP-account als het synchronisatieproces succesvol is afgerond.
  5. Herhaal bovenstaande handelingen voor elke POP-account.
  6. Als je dit hebt afgerond, staan alle e-mails op de server en kan je straks in je favoriete mailprogramma in Linux de IMAP-accounts gaan installeren en weer zorgeloos gaan e-mailen.

Heb je bookmarks (bladwijzers) opgeslagen in je favoriete browser zoals Safari, Chrome, Firefox of Edge? Zorg er dan voor dat je ze exporteert zodat je ze later weer kunt importeren in je browser.

Check hiervoor de procedure ‘Bookmarks exporteren‘. Sla het bestand op bij je back-ups offline en online.

Het exporteren van bladwijzers (bookmarks) uit een browser is eenvoudig. Hieronder staan de procedures voor enkele populaire browsers:

Safari:

  1. Open Safari

  2. Ga naar de bladwijzers

  3. Klik in de menubalk op Bestand en kies Exporteer bladwijzers

  4. Kies een locatie

  5. Bestand opslaan

Google Chrome:

  1. Open Google Chrome.
  2. Klik op de drie stipjes in de rechterbovenhoek (menu).
  3. Kies Bladwijzers > Bladwijzerbeheer.
  4. Klik op de drie stipjes in het bladwijzerbeheer-scherm (rechtsboven).
  5. Kies Bladwijzers exporteren.
  6. Kies een locatie om het bestand op te slaan (meestal in HTML-formaat).

Mozilla Firefox:

  1. Open Mozilla Firefox.
  2. Klik op de drie horizontale lijnen in de rechterbovenhoek (menu).
  3. Kies Bladwijzers > Alle bladwijzers beheren.
  4. In het bladwijzerbeheer, klik op Importeren en beveiliging.
  5. Klik op Bladwijzers exporteren naar HTML.
  6. Kies een locatie om het bestand op te slaan.
Internet browsers

Je hebt nu de belangrijkste voorbereidingen gedaan om ervoor te zorgen dat je persoonlijke data is veilig gesteld. Er zijn nu 2 opties om je pc op te schonen zodat alle persoonlijke data worden verwijderd namelijk:

  1. Handmatig alle persoonlijke bestanden verwijderen
  2. De macOS installatie resetten

Voor optie 2 doorloop je de procedure ‘Resetten van macOS‘.

Er is nog een 3e optie en dat houdt in dat je je pc niet opschoont. Tijdens de installatie van Linux wordt namelijk de gehele harde schijf geformatteerd en daarmee automatisch al je persoonlijke bestanden verwijderd. Ter bescherming van je persoonlijke data adviseren we je account te beveiligen met een password. Privacy Switchers hoeft namelijk niet in te loggen op je Mac.

NB: Zorg er voor dat je een opstartbaar installatieprogramma aanmaakt voordat je de interne schijf op je Mac wist, zodat je, als je besluit dat je Linux niet prettig vindt, de schijf kunt wissen en macOS opnieuw kunt installeren.

Doorloop deze stappen:

1. Log uit van iCloud en andere Apple-diensten

  • iCloud: Ga naar Systeemvoorkeuren > Apple ID > Overzicht en klik op Log uit. Dit voorkomt dat je Mac nog gekoppeld is aan je Apple ID en dat je iCloud-gegevens behouden blijven.
  • iTunes/Apple Music: Open iTunes (of Apple Music in nieuwere macOS-versies), ga naar het Account menu, en kies Deactiveer deze computer.
  • Berichten: Ga naar Berichten > Voorkeuren > Accounts en log uit van je account.

2. Herstart je Mac in macOS Herstelmodus

  • Zet je Mac uit.
  • Zet je Mac weer aan en houd onmiddellijk de Command (⌘) + R toetsen ingedrukt totdat het Apple-logo of het draaiwieltje verschijnt. Dit start je Mac op in macOS Herstelmodus.

3. Wis de harde schijf

  • In het macOS-hulpprogramma’s venster, kies je Schijfhulpprogramma en klik je op Doorgaan.
  • Selecteer de Opstartschijf (meestal “Macintosh HD” of een andere naam die je hebt gegeven) aan de linkerkant.
  • Klik op de Wis knop in de bovenhoek.
  • Kies het APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled) formaat (afhankelijk van je macOS-versie) en klik op Wis. Dit verwijdert alle gegevens op de schijf.

4. Installeer macOS opnieuw

  • Na het wissen van de schijf, sluit je Schijfhulpprogramma.
  • Kies Herinstalleer macOS in het macOS-hulpprogramma venster en klik op Doorgaan.
  • Volg de stappen op het scherm om macOS opnieuw te installeren. Je hebt een internetverbinding nodig, aangezien macOS opnieuw wordt gedownload van Apple’s servers.
  • De installatie kan enige tijd duren, afhankelijk van je internetverbinding en de snelheid van je Mac.
macOS resetten

Voor de verzending van je laptop of desktop computer is het van belang dat je het degelijk verpakt. Liefst in de originele doos indien mogelijk. Voeg de volgende accessoires toe:

  • de voedingskabel
  • het toetsenbord (alleen voor desktop computers)
  • de draadloze muis

Verstuur je laptop of desktop PC liefst aangetekend naar ons toe. Check hiervoor de verzendopties bij ‘Verzending PC‘.

PostNL – Verzending binnen Nederland

  • Pakket aangetekend (max. €500 verzekerd)
  • Pakket verzekerd (max. €5.500) 

DHL – Verzending binnen Nederland

  • Pakket aangetekend (max. €500 verzekerd)

DPD – Verzending binnen Nederland

  • Pakket aangetekend (max. €520 verzekerd)

PostNL – Verzending vanuit België

  • Pakket aangetekend (max. €500 verzekerd)

DPD – Verzending vanuit België

  • Pakket aangetekend (max. €520 verzekerd)

GLS – Verzending vanuit België

  • Pakket aangetekend (max. €750 verzekerd)

 

Verzending pc

Nadat we je laptop of desktop computer hebben ontvangen, gaan we aan de slag met de installatie van Linux. Als je een voorkeur hebt aangegeven dan checken we of de Linux distributie wel geschikt is voor de hardware die is geïnstalleerd.

Na het installatieproces controleren we de werking van de volgende onderdelen:

  • wifi
  • bluetooth
  • toetsenbord
  • touchpad
  • draadloze muis.

Als we Linux succesvol hebben geïnstalleerd en getest, ontvang je van ons  een bevestiging hiervan via de mail. Daarna sturen we je de factuur, die je kan betalen via IDEAL of een bankoverschrijving. Zo gauw we je betaling hebben ontvangen, zullen we je laptop of desktop computer gereedmaken voor verzending. We verzenden altijd aangetekend retour.

Je ontvangt van ons de track & trace code zodat je je levering kunt volgen. Laat ons weten als er problemen zijn met de levering.

Retour verzender pc

Als je je laptop of desktop computer hebt ontvangen, start dan met het terugzetten van je back-up bestanden.

In Linux kan je deels via account koppeling of met behulp van specifieke apps synchroniseren met Google Drive, OneDrive, Dropbox, Mega en andere online cloud services.

Als je gebruikmaakt van OneDrive om je bestanden online op te slaan dan zijn er twee betaalde apps die de verbinding met OneDrive voor Linux kunnen realiseren. Namelijk Expandrive en Insync. Je vind hierover nog meer informatie in onze vraagbaak.

Retour verzender pc

Heb je nog twijfels om over te stappen naar Linux?

Neem dan gerust contact met ons op. Dan kunnen we kijken of we deze twijfels kunnen wegnemen.